Muotoilijahaastattelu Kristian Saarikorpi

Kristian Saarikorpi on suomalainen kultaseppä ja muotoilija. Kristian suunnittelee koruja Lumoavalle ja lisäksi hänellä on oma yritys nimeltä Saarikorpi Design. Kristian tunnetaan äärimmäisen taitavana kultaseppänä, joka hallitsee niin perinteiset kultasepän työskentelytaidot kuin tietokoneavusteiset työskentelymenetelmät. Suomessa hänet tunnetaan kultasepänalan modernin teknologian uranuurtajana ja hänet valittiin Vuoden Kultasepäksi 2005.

Kuinka alun perin päädyit korualalle ja Lumoavan muotoilijaksi?

Lukiosta valmistuttuani menin armeijaan, koska en vielä tiennyt mitä lähtisin tekemään. Inttikaverini kertoi minulle kultaseppäkoulutuksesta. Olin kyllä aiemmin ostanut koruja, mutta en koskaan ollut tullut ajatelleeksikaan, että joku valmistaa ja suunnittelee koruja ammatikseen. Tämä oli minulle kuin isku vasaralla päähän, että hei tuohan on juuri sitä mitä minä haluan tehdä. Hain heti intin jälkeen Lahden kultaseppäkouluun ja pääsin sisälle. Sitä myöten sieluni olikin sitten myyty tälle alalle.

Myöhemmin urallani olin pitämässä luentoa Kuopion muotoiluakatemiassa. Luennolle osallistui Lumoava-koruja valmistavan Saurum Osakeyhtiön toimitusjohtaja, Mikko Pessi. Luennon jälkeen hän kysyi minulta, olisinko kiinnostunut ryhtymään yhdeksi Saurumin korumuotoilijoista. Otin tarjouksen vastaan ja myöhemmin minulla oli jonkin aikaa Saurumilla oma tuotemerkkikin. Lumoava-tuotemerkin synnyttyä siirryin sitten luontevasti yhdeksi Lumoava-muotoilijoista.

Millaisia muotoilijaesikuvia sinulla on?

Minulla ei varsinaisesti ole korumuotoilijaesikuvia. On silti olemassa useita muotoilijoita, joita arvostan todella paljon, kuten esimerkiksi Stark, tämän päivän muotoilun paha poika Karim Rashid sekä klassikkomuotoilijat kuten Sarpaneva, Virkkala yms. Oikeastaan arvostan kaikkia muotoilualan ammattilaisia, jotka suhtautuvat intohimoisesti työhönsä. On mielenkiintoista tutustua heidän tekemisensä filosofiaan.

Millainen on suunnittelu- ja muotoiluprosessisi? Mikä inspiroi sinua ja millaisia menetelmiä käytät?

Korumuotoilijana minua kuvaa parhaiten insinöörin, muotoilijan ja kultasepän risteytys. Tapanani ei ole tehdä syvällisiä taustatutkimuksia, kun lähden tekemään jotakin asiaa. Enemmänkin saan inspiraationi nähdessäni ympäristössäni jotain mielenkiintoista. Tämä voi olla mitä tahansa, vaikkapa koneen osa tai jokin asia luonnossa.

Ideointiprosessini on yleensä pitkä. Saatan työstää yhtä koruideaa parhaillaan jopa kaksikin vuotta siten, että annan ajatuksen ensin muhia alitajunnassani ja palaan sitten aina välillä työstämään ideaa eteenpäin. Näin koruideani kiteytyvät ja kypsyvät ajan saatossa. Olen nimittäin monta kertaa urani aikana huomannut, että se alkuperäinen idea, jonka olen johonkin asiaan saanut, on voinut juuri sillä hetkellä tuntua pirun hyvältä, mutta puolen vuoden päästä tarkasteltuna se onkin sitten ihan naiivi ja tyhmä.

Muotoiluprosessissani, sekä luonnostelussa että viimeistelyssä, käytän pääsääntöisesti työvälineenä 3D-mallinnusohjelmaa. Ohjelman avulla koen, että minun on helpompi hahmottaa hankalimmatkin ideani kolmiulotteisina. Haluaisin kyllä piirtää enemmän, jos minulla vain olisi aikaa. Allekirjoitan nimittäin täysin kuuluisan hopeaseppäopettajani, Heikki Sepän, opetuksen piirtää ensin pois päästä ja paperille turvaan ne ensimmäiset ideat eli ns. tukkisumat, minkä kautta mieleen syntyy tilaa ja uskallus uusien ideoiden hahmottamiselle.

Lumoavan valikoimasta löytyy suunnittelemasi Aarre-korusarja. Kerrotko hieman korun taustatarinasta?

Lähtiessäni suunnittelemaan Aarre-korusarjaa, minulla ei aluksi ollut mielessäni mitään tiettyä aihetta. Lähdin hakemaan ideaa todella isolla skoopilla ja tuumin, voisiko aihe perinteisen sydämen sijaan olla jokin toinen asia tai esine, jolla olisi voimakas lataus. Syntyi ajatus avainkorusta. Avaimella on useita voimakkaita merkityksiä ja siihen voidaan liittää monia vahvoja mielikuvia. Se voi olla esimerkiksi vallan symboli, tai vaikkapa avain uuteen tai aarrearkkuun. Alusta asti oli selvää, että avaimen olisi oltava tyyliltään vanha ja salaperäinen – sellainen, joka herättää kutkuttavia ajatuksia kuten, mitähän avaimella on joskus avattu tai mikä on salaisuus sen takana.

Millainen korunkäyttäjä olet? Käytätkö koruja usein ja minkälaisia?

Olen huono korunkäyttäjä, eli kuten sanonta sanoo: suutarin lapsella ei ole kenkiä. Vihkisormukseni on totta kai minulle rakkain ja tärkein koru, jota käytän päivittäin enkä koskaan ota sitä pois.

Olen oikeastaan enemmän kelloihminen. Minulla on mm. Stephan Sarpanevan kelloja 3 kappaletta, joita käytän, kun haluan pukeutua fiinimmin. Juhlapukeutumisessa tykkään toki käyttää myös kalvosinnappeja, jotka voivat monesti olla hyvinkin erikoisia ja leikitteleviä. Hyvänä esimerkkinä mm. vaimoni minulle tekemä ctr/alt/del-näppäinkomentoaiheinen solmionpidin- ja kalvosinnappiyhdistelmä. Solmionpitimiä pidän kuitenkin harvemmin koska olen suuri kravatin inhoaja. Pidän enemmän rennosta tyylistä.

Kuvaile, mikä mielestäsi tekee hyvän korun.

Olen urani aikana tehnyt paljon vihki- ja kihlasormuksia, ja esimerkiksi niiden kohdalla minusta oleellista ei ole timanttien tai kullan määrä vaan muoto on se, mikä antaa korulle merkityksen. Lyhyesti tiivistettynä: hyvä ja hienosti tehty koru on mielestäni sellainen, joka on kauttaaltaan huolella suunniteltu ja valmistettu kestäen katselun myös sieltä nurjalta puolelta, minne ei ole tarkoitus katsoa.

Seuraa meitä