Muotoilijahaastattelu Katri Niskanen

Vaatesuunnittelija Katri Niskasen suunnittelemissa tuotteissa on nähtävissä hänen tyylilleen ominainen herkkyys ja puhdaslinjaisuus. Katri saa inspiraationsa erityisesti luonnosta, ja hän nauttiikin luonnon rauhasta.

Kuinka alun perin päädyit suunnittelemaan mallistoa Lumoavalle?

Lumoavan pääsuunnittelija Heikki otti minuun yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä Lumoavan kanssa, kävin tutustumassa Kuopiossa Lumoavan korutehtaaseen ja taitaviin kultaseppiin. Oli hienoa päästä suunnittelemaan korumalleja juuri Lumoavalle; koruja, jotka suunnittelun lisäksi myös valmistetaan Suomessa.

Millainen on suunnittelu- ja muotoiluprosessisi?

Luonnostelen paljon päiväkirjamerkintöjen ideoitani ja ajatuksiani, siitä ideat kehittyvät tarkemmiksi suunnitelmiksi ja sen jälkeen osa päätyy tuotteiksi. Inspiroidun kulkiessani luonnossa. Hakeudun hiljaisuuteen, kun on rauhallista ja kaunista, mieli on hormoninen ja ajatus alkaa virrata uudella tavalla. Rakastan luonnossa eri vuoden aikoja ja niiden vaihtumista, se kuinka luonto elää ja muuttaa muotoaan, on kiehtovaa ja kaunista.

Sinulta on ilmestynyt korusarja Soulmates. Kerro hieman korun taustatarinasta?

Korut ovat ikuisia ja täynnä merkityksiä, niihin kätkeytyy usein viesti ja tarina. Ne kulkevat parhaimmillaan läpi elämän mukanasi. Niin myös jotkut ihmiset. Halusin luoda korusarjan, joka viestii syvemmästä yhteydestä, sielunkumppanuudesta. Sielunkumppani voi olla sisarus, ystävä, tuttava, puoliso, matkakumppani, jonka kanssa on koettu syvää yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta. Jaettu elämän iloa, surua tai koettu kasvutarinoita.  Soulmates-sarja on suunniteltu annettavaksi muistoksi näille tärkeille kohtaamisille ja hetkille, joita elämän polulla olet kohdannut. Kaksi toisiinsa hioutunutta ikuisuuden rengasta kuvastaa tätä sydänten yhteyttä. Soulmates-sarja kätkee sisälleen myös viestit: Always be you. My unicorn. ja Memory stay forever.  Jotka on tarkoitettu viestiksi sielunkumppanillesi.

Millainen korunkäyttäjä olet? Käytätkö koruja usein ja minkälaisia?

Valitsen korut aina asun mukaan ja yleensä käytän vain yhtä korua kerrallaan. Arjessa riipuksia ja sormuksia. Juhlassa enemmän korviksia ja rannekoruja. Ostan itselleni usein korun, jonkun tärkeän hetken kunniaksi, ikään kuin muistoksi tapahtumasta.

Millaisia asustamisvinkkejä koruihin liittyen antaisit?

Valitse korut aina asun mukaan. Pääntien malli on usein ratkaisevassa roolissa. Esim. tämän syksyn trendikkään poolokauluksen kanssa sopii hyvin pitkät riipukset tai korvakorut. Vähemmän on enemmän.  Coco Chanelia lainatakseni ”Always remove one thing before you leave the house. Less is more.”  Usein koru pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sillä on harkittu paikkansa asukokonaisuudessa.