Muotoilijahaastattelu Inni Pärnänen

Korutaiteilija, -muotoilija ja taiteen maisteri Inni Pärnänen tunnetaan jo 90-luvulta lähtien korusuunnittelijana ja -taiteilijana. Innin töissä materiaalivalinta on sekä inspiraatio, että sattumanvaraista työskentelyprosessia ohjaava tutkimusmatka. Työ itsessään on polku, joka kertoo miten edetä. Uteliaisuuden, kokeilun ja oivalluksen kautta syntyy aikaa kestävää muotoilua, jossa pinottavuus, nivoutuvuus sekä rakenteiden toiminnallisuus tukevat toisiaan.

Kuinka alun perin päädyit suunnittelemaan mallistoa Lumoavalle?

Olen valmistunut alunperin kultasepäksi Lahden Muotoiluinstituutista, mutta myöhemmät opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa ja työtehtävät ovat vieneet minua toimimaan laajemmin taideteollisella alalla. Nyt viimeisimpänä mukaan on tullut myös julkisten tilojen taide. Työskentelyni pohjautuu pitkälti sellaisiin konsepteihin, joissa juuri mittakaavan tai käytetyn materiaalin muuttuminen on olennainen osa työn ideaa. Korut ovat kuitenkin aina olleet mukana jollain tavalla työskentelyssäni. Materiaalivalintani tai käyttämäni tekniikat eivät kuitenkaan ole aina edustaneet sitä, mihin jalometallialalla on totuttu. Korut ovat minulle myös suuresti merkittäviä jo sen takia, että alkuperäinen koulutustaustani määrittää monella tavalla sitä, miten etenen työtehtävissäni. Olin tullut siihen tulokseen, että vaikka haluaisin ylläpitää korualan ammattitaitoani, ei aika ilman yhteistyökumppania riittänyt tähän. Olin seurannut kiinnostuneena Lumoava-tuotemerkkiä jo jonkin aikaa ja tähän yhteydenottoni Lumoavaan perustui. Nyt on hienoa olla mukana tässä osaavassa joukossa.

Millaisia muotoilijaesikuvia sinulla on?

Ihailen kovasti sellaisia tekijöitä, joiden työskentelystä, oli se sitten muotoilun tai taiteen piiristä, välittyy laaja-alainen osaaminen ja materiaalituntemus sekä piittaamattomuus taidealojen hyvin keinotekoisistakin raja-aidoista. Muutamina kotimaisina esimerkkeinä Kirsi Kaulanen, Anu Tuominen, muotoilijakaksikko Aamu Song ja Johan Olin ja Samujin Samu-Jussi Koski.

Millainen on suunnittelu- ja muotoiluprosessisi? Mikä inspiroi sinua?

Usein innostun jostain rakenteesta, jonka kautta voin tutkia esimerkiksi pinottavuutta tai nivoutuvuutta, myös luonnonmateriaaleilla on työskentelyssäni merkittävä osa. Inspiraatio voi pohjata uuden teknologian sovelluksiin tai perinteiseen tekniikkaan tai innostavaan materiaaliin. Materiaalivalinnat ovat osa intuitiivista prosessia, joka pohjaa kokeiluihin, oivalluksiin ja laaja-alaisen materiaalituntemukseen. Työskentelyprosessissa voi olla paljon sattumanvaraista, mutta olennaista on se, miten työn muoto lopulta palvelee sen sisältöä. Kiinnostavaa on, mitä tapahtuu, kun työn materiaali tai mittakaava muuttuu ja toimiiko sama rakenne esimerkiksi korussa ja seinän kokoisessa tilateoksessa. Työskentely etenee materiaalinkäytön myötä ja toteutuksen kannalta tärkeässä osassa on myös käsityö. Uteliaisuus on hyvä kumppani prosessin edetessä.

Elegia on yksi suunnittelemistasi korusarjoista. Kerrotko hieman korun taustatarinasta?

Minua kiehtoo ajatus kappaleesta, joka on itsessään kaunis katseltava, veistoksellinen ja jota yhdistämällä toisiin samanlaisiin kappaleisiin muodostuu uusi nivoutuva tai punoutuva rakenne. Kun katse seuraa rakennetta, syntyy vaikutelma ajan kulusta. Äärettömän symboli korun muotokielen taustalla on kiehtova ja mielleyhtymiltään moninainen. Ajan kulumiseen liittyy myös aina haikeutta ja haikeudessa on paljon kauneutta.

Millainen korunkäyttäjä olet? Käytätkö koruja usein ja minkälaisia?

Käytän koruja ihan laidasta laitaan, joskus suuria ja epäkäytännöllisiäkin, jotka voivat olla kummallisista materiaaleista tehtyjä. Koru on hyvä conversation piece, mukana kulkevaa taidetta.

Kaikki Innin Lumoavalle suunnittelemat korut löydät täältä.