Muotoilijahaastattelu Heikki Hartikainen

Heikki Hartikainen on suomalainen taidekaivertajamestari ja korumuotoilija. Hän suunnittelee koruja Lumoavalle ja toimii kuopiolaisen Saurum Osakeyhtiön muotoilujohtajana. Heikki on työskennellyt alalla 1980-luvulta lähtien ja hänet valittiin Vuoden Kultasepäksi vuonna 2015.

Mitä kuuluu joulunalusaikaasi?

Joulukuu sinänsä on vielä työntäyteistä aikaa, mutta yrityksen sisällä fiilis on omalla tavallaan erilainen kuin muut kuukaudet, koska kaikesta kiireestä, glögin tuoksusta ja hieman odottavasta olosta tulee väkisinkin joulun tunnelmaa. Aatto tulee nopeasti ja kaikki lähtevät koteihinsa joulun viettoon… tulee hieman haikeakin olo. Tietysti odotan itsekin joulun tuloa. Omat läheiset tulevat Kuopioon joulun viettoon ja lasten ja lastenlasten myötä joulu saa hienon fiiliksen. Toivottavasti saadaan lunta.

Mikä korumaailmassa työskentelyssä kiehtoo?

Yksi tärkeimmistä asioista on nähdä kädenjälki työssä konkreettisesti. Yksinomaan ei ole kysymys minun kohdalla pelkästään korumalleista, vaan kaikesta, mitä liittyy siihen: ainutlaatuinen idea, mallinvalmistus, laadukas kultasepäntyö, esillepano liikkeissä, suunnittelijayhteistyö sekä yrityksen oma porukka täynnä oman alansa ammattilaisia.

Olet yksi Lumoavan perustajajäsenistä ja toimit brändin muotoilijana sekä muotoilujohtajana. Kerro vähän työstäsi.

Oma tyylini on aikalailla erilainen ja pyrinkin tekemään omaa linjaani, jolla erottua muista suunnittelijoista. Työhöni liittyy myös hyvin vahvasti suunnittelijayhteistyö, jota teen koko ajan. Se on mielenkiintoista ja melkeinpä on etuoikeus saada työskennellä luovien ja lahjakkaiden ihmisten kanssa. Lisäksi täällä yrityksen sisällä teen yhteistyötä mallintajien, malliseppien sekä työkalunvalmistuksen kanssa, jossa pitkälti määritellään ja toteutetaan korumallien valmistusmenetelmät.

Käytätkö itse paljon koruja?

Käytän suunnittelemiani riipuksia koko ajan. En voi sanoa olevani ihminen, joka käyttää koruja paljon, mutta sormus, riipus ja kello.

Näkyykö oma korumakusi suunnittelemissasi koruissa?

Kyllä se näkyy. Pidän itse pelkistetystä muotoilusta ja selkeistä valinnoista. Mielestäni ajaton muotoilu koostuu näistä elementeistä. Luovaa työtä teet koko ajan ja usein sitten vaikeinta onkin valinnat, jotka joutuu tekemään kahden tai useamman idean väliltä.

Mistä saat ideoita suunnittelutyöhösi?

Ympäristö on suurin vaikuttaja. Sitä mukaa kun oma tyyli jäsentyy huomaamattasi, seuraat tietynlaisia asioita ympäristöstä ja yrität painaa niitä mieleesi.