Muotoilijahaastattelu Eelis Aleksi

Lumoava syntyi vuonna 2008, kun muotoilija Eelis Aleksi (s. 1980) alkoi kehitellä ajatusta muotoilijavetoisesta korutuotemerkistä. Eelis Aleksin mukaan kaiken suunnittelun lähtökohtana on rohkeus ajatella ja nähdä asioita toisin kuin muut.

Lumoava sai alkunsa sinun ideastasi. Mistä syntyi visio Lumoavasta?

Pääsin töihin Saurum Osakeyhtiöön vuonna 2004 pääsuunnittelija Heikki Hartikaisen assistentiksi. Noin vuoden päästä minulle annettiin mahdollisuus suunnitella jotain omaa. Huomasin kuitenkin aika nopeasti, ettei näkemykseni korumuotoilusta palvellut yhtiön silloista toimintaa. Saurumilla oli paljon erilaisia tuotemerkkejä, mutta mikään niistä ei rakentunut korostaen korumuotoilua ja sen ympärille rakennettua viestintää. Visio uudesta korumerkistä, joka yhdistäisi ammattitaitoisen kotimaisen valmistajan ja ryhmän korumuotoilijoita, syntyi aika nopeasti ja prosessi alkoi jo vuonna 2006. Nimeksi yritin miettiä mahdollisimman hienon ja kauniin suomalaisen sanan, mikä yhdistäisi kaiken kokonaisuudeksi. Ja näin Lumoava teki.

Millainen on suunnittelu- ja muotoiluprosessisi? Mikä inspiroi sinua ja millaisia menetelmiä käytät?

Suunnittelu alkaa minulla aina piirtämällä luonnoksia paperille. Näitä pieniä koruluonnoksia tulee helposti kymmeniä, joskus jopa toistasataa. Kun olen valinnut idean, jatkan sen muotoilua 3D-suunnitteluohjelmalla tietokoneella. Saatan myös vielä palata viimeistelemään muotoja käsin piirtäen ja sitten jatkaen koneella. Suunnitteluprosessi vaihtelee nopeasta kuningasideasta todella pitkiin tuskaisiin prosesseihin, joissa myös alitajunta tekee paljon töitä. Huippuonnistuminen syntyy suuresta innostuksesta ja oivalluksista. Pääasiassa onnistuminen on kuitenkin kovaa ja tuskaista, sillä matka on täynnä epäonnistumisia. Joskus se voi tulla vahingossa, kun keskittyy muuhun ja piirtää paperin kulmaan jotain.

Olen luonnollisesti hyvin kiinnostunut estetiikasta. Muotoja ja kauneutta on valtavasti ympärillämme, joten ympäristö ja varsinkin koti, jossa eniten työskentelen, on minulle tärkeä. Seuraan paljon netistä ja lehdistä kuvataidetta, valokuvausta, graafista suunnittelua, arkkitehtuuria, sisustussuunnittelua, kuvanveistoa ja tuotemuotoilua. Visuaalisuuden lisäksi myös musiikki ja erilaiset tunnetilat inspiroivat valtavasti.

En koe ammattiani työksi, elän sitä tai se elää minussa. Ammattini on elämäntapa.

Mikä on suosikkiluomuksesi Lumoavalle ja miksi?

Jo mallistosta poistunut koru nimeltä Kuningatar on minulle itselleni osoitus monimuotoisesta luovuudesta sekä teknisestä oivalluksesta. Toinen suosikkini on Huomen, koska se on kauniin pelkistetty yhdistäen tasapainoisesti veistoksellisuutta ja siroutta. Miesten koruista pidän Soturista. Se on niin äijä, kuten itsekin toivon olevani.

Millaisena näet korumuotoilun tulevaisuuden?

Todella rikkaana. Teknologian nopean kehityksen myötä vain luovuus on rajana uusille entistä hienoimmille tuotteille. Toivon suuresti tulevaisuudessa myös kuluttajien vielä enemmän arvostavan muotoilua sekä kotimaista valmistusta, kuin Aasiassa valmistettua bulkkituotetta.

Seuraa meitä